Bevat méér echt vlees en vis
Levering in NL en BE
De beste prijs en kwaliteit
Katten

Tips: verkoeling voor je kat tijdens een hittegolf

Door de klimaatveranderingen wordt de temperatuur op aarde steeds hoger. De warme en droge zomers zijn niet alleen voor ons zwaar, maar ook voor onze pluizige vrienden. Katten kunnen wel goed tegen warmte, maar krijgen het bij tropische temperaturen toch snel te warm. Katten kunnen het zelfs nog zwaarder hebben als mensen en honden. Mensen verkoelen zich door te zweten en honden lopen met hun tong naar buiten om af te koelen. Katten kunnen de hitte enkel gedeeltelijk kwijtraken via hun voetzolen of door zich te wassen. Lees verder voor tips om je kat(ten) bij hitte te helpen!

Tip 1: Zorg voor voldoende ventilatie en koele plekjes


Katten vinden het heerlijk om aan het begin van de dag te genieten van het zonnetje, maar naarmate het warmer wordt verplaatsen ze zich meestal naar de schaduw. Zorg er daarom voor dat er voldoende schaduwplekken zijn in je huis of tuin, zodat ze lekker kunnen afkoelen.

Maak koelere plaatsen in je huis bereikbaar voor je katten. Tijdens een hittegolf zoeken katten de koelste plekjes op. Dit zijn vaak de plekken waar katten niet altijd mogen of kunnen komen. Denk hierbij aan kelders, badkamers of toiletten. Badkamertegels zijn vaak zeer koel en - omdat katten via hun voetzolen warmte verliezen - een perfecte plek om af te koelen.

Ventilatoren en airco’s zijn net als voor mensen een geweldige manier om voor afkoeling te zorgen bij katten. Zet daarom de airco aan en plaats een ventilator gericht op de favoriete chillplek van je kat. Vergeet de ventilator niet uit te zetten om ongelukken te voorkomen als je niet thuis bent.

Tip 2: Speel niet te veel

Speel niet te veel met je kat. Door het aangeboren jachtinstinct van katten is het moeilijk voor je kat om zelf te stoppen met spelen. Ze kennen hun eigen grenzen niet. Dit maakt bij normale temperaturen niet uit, maar bij warm weer is dit niet gezond. Probeer daarom tijdens de warme momenten van de dag zo min mogelijk te spelen, maar verplaats dit bijvoorbeeld naar de avond als het afgekoeld is.

Tip 3: Zorg voor voldoende water tijdens de warme dagen

Ervoor zorgen dat er altijd voldoende vers water te vinden is, is het meest belangrijke dat je als baasje kunt doen voor je kat. Een waterfontein is hierbij perfect: doordat het water stroomt zal het water langer vers blijven. Vergeet ook niet door het hele huis meerdere bakjes te plaatsen met water. Dit stimuleert je kat om meer water te drinken.

Ga je op pad? Doe dan 3 of 4 ijsblokjes in het water. Dit zorgt ervoor dat het water over het grootste gedeelte van de dag koel blijft. En vergeet natuurlijk niet een lekkere kattensnack klaar te leggen. 

Tip 4: Je kat borstelen of trimmen tegen de hitte

De vacht borstelen is ook een zeer goede manier om te zorgen dat je kat beter met de hitte kan omgaan. Na de koude wintermaanden verliezen katten hun wintervacht, maar hier kunnen ze vaak wel wat hulp bij gebruiken. Door je katten regelmatig te borstelen verliezen ze deze haren makkelijker en zullen ze het minder warm krijgen.

Heb jij een langharige kat? Denk er dan aan of het trimmen van de vacht mogelijk is. Overleg dit wel met je dierenarts. Sommige langharige katten hebben een lichte huid en door de lange haren te trimmen verbranden ze sneller.

Tip 5: Help je kat afkoelen

Katten koelen zich ook af door zich te wassen en jij kunt hierbij helpen! Gebruik een nat washandje en aai je kat hiermee. Vaak wordt gedacht dat katten er niet van houden om nat te worden, maar op een warme zomerdag zul je zien dat jouw kat hier echt van geniet.

Gepubliceerd op 2020-06-29

Schrijf je in en ontvang de beste deals

{{ errors.first("email") }}